Káva je asi jeden z nejoblíbenějších nápojů na světě a spousta lidí si ji nedovede představit bez ranního šálku. Ale když přijde na výběr, často se setkáme s otázkou: instantní nebo mletá káva? A je vůbec rozpustná káva horší? V tomhle článku se pokusím trochu rozplést tyhle otázky, i když nejsem žádný odborník, spíš takový obyčejný milovník kávy.

Co je instantní káva a jak se vyrábí?
Instantní neboli rozpustná káva je taková káva, která se vyrábí z už uvařené kávy, která se pak suší a zpracovává do prášku nebo granulí. Stačí ji pak zalít horkou vodou a máte kávu hotovou během pár sekund. Je to teda hodně rychlé a praktické, třeba když nemáte čas nebo vybavení na přípravu klasické mleté kávy.
Výroba instantní kávy je docela zajímavá, protože se používají dvě hlavní metody – sušení rozprašováním nebo lyofilizace (to je sušení mrazem). Obě metody zachovávají chuť a aroma, ale samozřejmě ne úplně stejně jako u čerstvě namleté kávy.
Jaký je rozdíl mezi instantní a mletou kávou?
Mletá káva je prostě káva, která je namletá z pražených kávových zrn. Když si ji koupíte, tak si ji musíte sami připravit – buď v kávovaru, french pressu, nebo třeba v tureckém stylu. Chuť je u mleté kávy většinou výraznější a bohatší, protože je to taková káva v co nejpřirozenější podobě.
Instantní káva je naopak zpracovaná, takže její chuť je jednodušší, méně komplexní a někdo říká, že až „umělá“. Je to proto, že při výrobě se část aromatických látek ztratí. Navíc instantní káva může mít někdy trochu hořkou nebo spálenou příchuť, což je důsledek technologického procesu.
Na druhou stranu, instantní káva je super praktická. Nemusíte nic mlít, nemusíte mít žádné speciální vybavení a je rychle hotová. Pokud jste třeba na cestách nebo v práci, kde není kávovar, je to ideální řešení.

Je rozpustná káva horší než mletá?
To je otázka, na kterou neexistuje jednoznačná odpověď. Záleží na tom, co od kávy očekáváte. Pokud chcete bohatou chuť, aroma a zážitek z přípravy, tak určitě mletá káva vyhrává. Ale jestli vám jde hlavně o rychlost a jednoduchost, instantní káva je fajn volba.
Co se týče kvality, instantní káva bývá často vyrobena z levnějších kávových zrn, což taky ovlivňuje chuť. Ale na druhou stranu existují i kvalitní značky rozpustné kávy, které se snaží zachovat lepší chuť a aroma. Takže není to úplně černobílé.
Navíc instantní káva obsahuje kofein stejně jako mletá, takže pokud vám jde o povzbuzení, tak v tom rozdíl není.

Další věci, které je dobré vědět
Instantní káva má delší trvanlivost než mletá, protože je sušená a neobsahuje tolik olejů, které by mohly žluknout. Takže pokud si kávu kupujete na delší dobu, může to být výhoda.
Naopak mletá káva by se měla skladovat v suchu a chladu, aby si zachovala co nejvíce čerstvosti. Pokud vás zajímá, jak si doma úspěšně pěstovat bylinky, které se hodí třeba i do kuchyně, mrkněte na náš článek Jak si vytvořit domácí lékárnu z bylinek – praktický průvodce.
Jakou kávu vybrat?
Pokud jste začátečník, nebo nemáte moc času, zkuste začít s instantní kávou. Můžete ji mít vždy po ruce a nemusíte nic složitě připravovat. Ale když chcete zkusit něco lepšího, pořiďte si mletou kávu a nějaký jednoduchý kávovar nebo french press. Chuť vás možná překvapí.
Pro ty, co chtějí mít doma vše pěkně zorganizované, může být užitečná třeba nástěnka jako praktický pomocník, kde si můžete zapisovat třeba oblíbené značky kávy nebo recepty na přípravu.
Závěr
Instantní a mletá káva mají své výhody i nevýhody. Rozpustná káva není nutně horší, ale chuťově je prostě jednodušší a méně výrazná. Mletá káva je lepší pro opravdové milovníky, kteří si chtějí užít každý doušek. Každý si musí najít to, co mu vyhovuje nejvíc.
A pokud vás zajímá, jak třeba pěstovat rajčata v bytě, což je taky taková domácí zahradnická zábava, mrkněte na Můžu pěstovat rajčata v bytě? Praktické tipy pro domácí zahradničení.
V každém případě, ať už si dáte jakoukoliv kávu, hlavně si ji užijte a nezapomeňte, že káva je taky o chvilce pohody.